2015-10-16 22:31 #0 av: FridaR

Tips för pälsvård av strävhåriga hundar!

För de flesta hundar som kräver pälsvård (utöver borstning) bygger alltihop på ullkamning. Att ullkamma innebär att man använder sig av ett speciellt verktyg för att på ett effektivt sätt få bort pälsens underull.

På de flesta släthåriga hundarna räcker det sedan att klippa pälsen. Med strävhåriga är det dock en helt annan sak. Efter att ha ullkammat en strävhårig hund börjar ryckningen av täckpälsen, det vill säga de sträva hårstråna. För att göra just detta kan man antingen använda sig av sina fingrar eller speciella trimknivar.

Jobbigt men nödvändigt

Som ägare och stolt trimmare till en strävhårig hund får man ibland frågor som ”gör det inte ont för hunden?” eller ”behövs det verkligen?”. Självklart kan jag förstå att när man inte är insatt i hur en strävhårig päls fungerar kan proceduren både verka konstig och kanske även onödig. Att behöva rycka en hunds päls kan verka både verka plågsamt och grymt.

Skulle inte täckhåren ryckas skulle pälsen förlora sin naturliga förmåga att skydda från kyla och väta. De mogna täckhåren rycks för att ge plats till ny nya. Om man inte ryckte täckhåren skulle de med tiden också bli mindre sträva och förlora sin färg. Gott sagt kan man säga att strävhåriga hundar måste trimmas för att få ut det mesta av sin päls. Framförallt sett ur köld- och vätaperspektivet.

För nybörjare kan det dock vara smart att få hjälp med grunderna. Trimkurser kan vara till stor hjälp. Framförallt för att veta när man kan – och inte kan rycka en hund. Självklart behövs också råd för hur trimningen ska följa rasstandarden.

Vänj din hund redan från början

Ett generellt tips är att börja tidigt med pälsvård – helst redan under valpstadiet. Dels blir det en vana för hundägaren och dels är det bäst att så tidigt som möjligt vänja hunden. När pälsvården blir ett normalt inslag i vardagen kommer den att flyta på mycket bättre.

Många föredrar att använda sig av så kallade trimbord när de trimmar sin hund. Speciellt med små hundar kan det bli till en stor fördel. Tänk då på att vänja valpen vid att stå på trimbordet också.

Bada lagom

En sak som är väldigt viktig vad gäller strävhåriga hundar är att man inte ska bada dem för ofta. 2-3 gånger per år kan gott räcka. Detta bygger på viljan bevara det naturliga fettet i pälsen. Ett annat skäl är att pälsen behöver vila mellan 2-4 veckor efter att bad innan den kan trimmas. Orsaken till detta är att schamponeringen får håren att sätta sig fast i hårsäckarna, vilket både gör ont och kan skada hunden.

Undvik också bad direkt efter trimning då hårsäckarna fortfarande är öppna. Har hunden till exempel fått sitt bröst rakat kan det dock vara skönt och bra att (utan schampo) skölja av eventuell lös päls som kan finnas kvar och irritera huden.

Redskap

Det finns en djungel av trimredskap där ute. Varje typ av päls har sina speciella. Personer med hundar som behöver trimmas måste räkna med att lägga ut en, ibland rejäl, summa på verktyg. Var dock uppmärksam på att priserna kan skilja rejält från modell till modell.

Från början kan det kanske kännas skönt att satsa på billigare modeller av saxar, ullkammar, trimknivar etc., men tänk på att man får vad man betalar för. De dyrare redskapen kan bland annat underlätta genom att vara effektivare.

Mitt bästa tips när du ska köpa dina första är att rådfråga din hunduppfödare. De vet troligtvis vilka som både fungerar bra och samtidigt är prisvärda.

Ibland kan det vara svårt att hitta vad man söker för det är inte alltid att de har så bra utbud på djuraffärer. Svaret kan ibland bli att handla på Internet. En jättebra hemsida med stort utbud på hundtillbehör är Häromi.se. De har allt mellan himmel och jord.

Sammanfattade tips för dig som trimmar strävhårigt

■ Vänj din hund vid pälsvård redan som valp

■ Bada inte hunden för ofta

■ Bada inte din hund för nära inpå trimning (2-4 veckor innan)

■ Tänk på att hårsäckarna fortfarande är öppna efter trimning så var försiktig med schamponering

■ Bra redskap gör trimningen lättare och snabbare

Källa: Schoenfeldt