Övrigt

Trakealkollaps

2015-10-27 12:07 #0 av: CayKantos

Trakea är den medicinska termen för luftstrupen som är det stora röret som transporterar luft från näsan och halsen till små luftvägar (bronker) som går till lungorna. Kollaps av luftstrupen, alltså Trakealkollaps, uppstår när det finns en förträngning av luftstrupen hålrummet (lumen) under andning. Även Trakealkollaps kan förekomma hos hundar i alla åldrar och ras, det verkar vara vanligare i miniatyr pudlar, Yorkshire terrier, Chihuahuas, Pomeranians, och andra små raser.

Trakealkollaps är vanligt förekommande hos äldre och mindre/små/toy hundar. Orsaken är okänd men tillståndet beror på en dorsoventral tillplattning av trakea. Inte sällan drabbar kollapsen även delar av bronkerna. Utlösande faktorer kan vara att hunden äter och dricker, upphetsning eller tryck mot trakea, t.ex. att man drar i kopplet

Symtomen består av en kronisk, torr, sträv, gåssnatterliknande hosta oftast på dagtid.  Hunden andas tungt vid ansträngning och upplevs ha dåligt flås/kondis, vilket är ofta är dom tidigaste symptomen.

Diagnosen ställs bl.a. med hjälp av lungauskultation där väsande biljud kan höras. Vid trakeoskopering syns ofta den tillplattade formen. Med en röngtenundersökning ser man en avsmalnande trakea. Vissa hundar har visat sig ha en leverförstoring.

Som differentialdiagnos kan nämnas trakeit, främmande kropp i trakea, för lång mjuk gom, kroniskt hjärtfel (mitralisinsufficiens).

Behandlingen består av bronkodilaterande medel t.ex. teofylling. Även diet, bantning och hög luftfuktighet kan ha gynnsam inverkan. Kirurgi inkommer, dock med tveksamt resultat. 

Förebygga (SKRIVS)

Just another crazy animal lover Skämtar

Ägare av CaToss Photography, kom gärna in och kika!

Anmäl
2015-10-27 23:40 #1 av: CayKantos

HejHej, undrade om ni tyckte detta var bra info och om ni vill ha mera, känns lite onödigt att sitta och skriva dessa inlägg om ingen läser ändå Skämtar

Just another crazy animal lover Skämtar

Ägare av CaToss Photography, kom gärna in och kika!

Anmäl
2015-10-28 15:33 #2 av: monstermash

Satt och funderade på om jag skulle skriva det här igår, så kan lika väl passa på när du efterlyser kritik. Det hade varit jätte kul med fler sådana här artiklar, tycker det finns allt för lite av dem på iFokus, vilket egentligen inte är så konstigt. Man får en bra överblick av sjukdomen och kan sedan välja att fördjupa sig mer. 

Men, du utgår för mycket från att hundägaren har lite mer än grundläggande kunskaper i artikeln. Jag som är utb. djurvårdare har inga problem med vad en differentialdiagnos är eller lungauskultation. Men vet den generella hundägaren på iFokus det på rak arm verkligen? 

Där har du två val (om du vill ändra på det). Antingen nämna kort i artikeln vad det är, eller att lägga in det i lexikonet i samband med artikeln, men det förutsätter nästan att du kommer fortsätta med såna här artiklar. 

Som symptom har du tagit med hosta, och att ägaren kan uppleva att hunden inte får luft. Ska man hård dra det så börjar det snarare med att hunden andas tungt vid ansträngning och upplevs ha dåligt flås/kondis, vilket är tidigaste symptomen. Om symptomen är långvariga och mer allvarliga så tillkommer hostan ordentligt och därmed kan hunden få syrebrist. 

Profylax (förebyggande) har du inte tagit upp. Vet inte om det är med flit eller för att du inte vet något om just det på denna sjukdomen? Kommer inte ihåg vad vi pratade om angående detta som profylax, men sjukdomen blir väl så vitt jag vet allvarligare om hunden är överviktig. Inte använda halsband kan man nog slänga in som profylax också. 

Vill du se valpbilder så titta gärna på min instagram.

Anmäl
2015-10-28 17:30 #3 av: CayKantos

Haha nej det med orden var egentligen meningen jag skulle göra en ordlista dom lite enklare orden och göra artiklar jag då länkar till på dom lite större artiklerna. Denna artikel är egentligen också för att förklara vad Trakealkollaps vad ang. mitt andra inlägg om hundar som drar. Glomde dock helt bort att göra dom enkla ordlister men artiklnerna på dom lite svårare orden har jag inte rikitgt haft tid med de senaste dagarna. Tänkte att göra en ny artikel på alla dom orden som t.ex. dorsoventral, men just dessa ord ang röntgen vet jag inte riktig hur jag ska förklara på skrift, men ska göra mitt bästa ;)

Och profylax har helt enkelt bara forsvunnit O_O Skrev det på telefonen då datorn inte hade ström och några gånger samarbetar den inte helt, hade lite som du säger med t.ex. halsband.

Ska skriva in ditt symtom, är helt enkelt något jag inte läst eller missat :)

Tack för respons! #2

Just another crazy animal lover Skämtar

Ägare av CaToss Photography, kom gärna in och kika!

Anmäl
2015-10-28 17:47 #4 av: monstermash

Aha okej. :) Jobbigt och beundransvärt att skriva artikeln helt på mobil, hade jag aldrig orkat. 

Nej röntgen är skitsvårt, förståeligt att det finns de som är utbildade främst på det. Tänk på att om du gör en artikel med ordlista så kommer inte orden kunna hamna i lexikonet, vilket hade underlättat för att hitta svar på vad typ differentialdiagnos är. Låter som en bra plan att göra en förklaring till alla orden dock. 

Angående symptomen är det iallafall vad jag minns från utbildningen, finns säkert fler symptom men har inte anteckningarna från kursen här så kan inte kolla nu. 

Vill du se valpbilder så titta gärna på min instagram.

Anmäl
2015-10-28 17:58 #5 av: CayKantos

Nej kommer inte göra en artikel med ordlista, kommer skriva en ordlista för lätta ord i sluten av varje artikel om det finns några ord där och dom besvärliga orden gör jag en sperat artikel, för varje ord med förklaringar och allt det ;)

Just another crazy animal lover Skämtar

Ägare av CaToss Photography, kom gärna in och kika!

Anmäl
2015-10-31 14:12 #6 av: Ellen89

Bra artikel! Var lilla Toy pudel har nog detta...

Anmäl
2015-10-31 18:44 #7 av: CayKantos

#6 våd tråkigt!

Just another crazy animal lover Skämtar

Ägare av CaToss Photography, kom gärna in och kika!

Anmäl
2015-11-01 02:20 #8 av: Ellen89

#7 Ja det borjar bli varre tyvarr Storgråter Stackarn ar sa energisk osv annars men detta ar verkligen jobbigt for honom. Hoppas han klarar sig ett tag till. 

Anmäl
2015-11-01 09:25 #9 av: CayKantos

Har ni försökt byta till sele?

Just another crazy animal lover Skämtar

Ägare av CaToss Photography, kom gärna in och kika!

Anmäl
2015-11-02 05:43 #10 av: Ellen89

#9 Han har sele och haft det ett bra tag Glad

Anmäl
2015-11-03 09:25 #11 av: CayKantos

#10 Vad synd, hoppas det hjälper lite iaf, men som sagt är det ju inte lösningen. Hoppas allt kommer gå bra ändå!

Just another crazy animal lover Skämtar

Ägare av CaToss Photography, kom gärna in och kika!

Anmäl
2016-02-24 18:50 #12 av: [Blue_Lugia]

Usch jag är så orolig för min sheltie, han har hostat ett tag nu, dock inte så mycket
vid ansträngning, och hostan är torr.
Är det kört för hunden om det skulle vara detta, eller finns det något man kan göra?

Känns så hemskt att behöva ta bort honom om det skulle bli värre, han är "bara" 7 år än så. :,(

Anmäl
2016-02-25 00:54 #13 av: CayKantos

Är inte säker på om det går att åtgöra det, men du kan förebygga att det blir värre! Det finns ju behandlingar, ser du i min text, men dom lindrar bara, vad jag har uppfattat. Kontakta vet och se till att skaffa en sele om ni inte redan har det, och då koppelträna koppelträna koppelträna! Det borde inte vara något du ska ta bort hunden för, vem vet det kanske inte är trakealkollaps. Men risken finns ju med en mindre hund som Sheltie, speciellt när dom är lite äldre. :(

Just another crazy animal lover Skämtar

Ägare av CaToss Photography, kom gärna in och kika!

Anmäl
2016-02-25 02:56 #14 av: [Blue_Lugia]

#13 Jag ska ringa imorgon och höra om dom vill undersöka honom.
Håller tummarn att det inte är något allvarligt!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.