2015-10-27 12:28 #0 av: CayKantos

Drar din hund i kopplet? Här är en liten förklaring på varför kanske din hund gör som den gör och hur det påverkar dig, hunden och andra hundar. Har även en liten hjälp till hur du ev kan träna bort detta beteende med bara positiva förstärkningar. Alla hundar är olika, det betyder alltså att detta kanske inte är lösningen för exakt din hund, men det kan alltid vara ett bra sätt att starta på och utforma egna metoder.

Dra i kopplet

Att din hund drar i kopplet är inget konstigt. Tänk på alla dom intressanta lukterna som finns överallt när ni är ute och går. Hundar går generellt också bara snabbare än människor, så varför skulle dom vilja gå i ditt tempo, när dom kan vara 2m framme och nosa på en sten någon annan hund precis vart och markerad?

Men vi tycker kanske inte det är speciellt roligt att gå med en hund som drar iväg med oss, eller hur? Samtidigt är det otroligt dåligt för hundens hals då du egentligen klämmer ihop luftstrupen som gör att hunden då inte kan andas ordentligt, detta kan leda till Trakealkollaps. Men om du då använder sele istället för halsband då? Då kommer det väl inget tryck på halsen? Tyvärr är sele övervärderad, även om det är ett bättre alternativ än ett halsband lägger det fortfarande lite tryck på halsen, och gör det egentligen lättare för hunden att dra.

När man låter hunden dra är det inte heller bara luftstrupen som blir påverkad, lederna blir också påverkad då dom bliver belastade med vikt, som t.ex. en draghund eller en hund som kör WP*. Detta gör också att hunden får flera muskler och kommer då inte att känna trycket i kopplet/selen/halsbandet, alltså vet den inte om hur stort tryck det egentligen lägger på dens kropp. Musklerna leder också till att hunden bliver starkare och starkare alltså bliver det lättare för hunden att dra iväg med matte/husse/rastare vilket kan vara/bli ett stort problem speciellt om man har en lite större hundras.

Vad man kan göra..

Till att starta med ha kort, men löst, koppel och låt inte hunden komma framför dig. Om du ser hunden håller på att gå framför dig eller har börjat gå lite före dra INTE i kopplet,  vänd om och gå andra vägen, på det sättet hamnar hunden bakom dig. När hunden hunnit ikapp belöna då hunden vid att lägga en godis vid din fot på marken. Om hunden väljer då att stanna med dig belöna då. Fortsätt med att gå och fortsätt belöna om hunden håller sig bredvid dig.  

Om hunden går fram eller håller sig bakom dig hela tiden låt inte hunden få den belöningen av att få nosa i gräset, på träden eller likn. gör så att dom inte når dit med hjälp av det korta kopplet, jucka alltså inte bort dom. Detta kommer att ge lite spänning i kopplet men försök locka till dig hunden och belöna för den minsta antydning till att hunden vill komma till dig. Lär då hunden att när den går bredvid dig får den nosa allt den vill men att så snart den går framåt får den alltså inget utav det, inget nosande, inget godis, inget beröm, ingen uppmärksamhet. 

Var försiktig att du INTE belönar hunden för att gå fram och då tillbaka till dig när den vill ha godis. Så snart din hund fattat den får belöningar vänta ut den lita och belöna för att den stannar med dig. Om din hund bliver frustrerad eller inte förstår och börjar dra igen, gå tillbaka ett steg. Gör alltid så att om hunden börjar gå fram vänder du om för att visa att man inte kommer någonstans vid att gå före.

Din hund kanske fattar med detsamma och är otroligt duktigt men har glömt bort allt nästa gång ni är ute och går. Gör detta till en vana då det ger en "profylaktisk" inverkan så att hundens inte ens skulle vilja tänka på att gå före, för vad roligt finns det där framme?

(Är det något man inte förstått eller är oklart är det bara att kommentera, då skall jag försöka förklara så bra som möjligt. Har du ev tips på hur du tränade din hund till att gå fint i koppel är du mera än välkommen till att skriva det i kommentarerna, då lägger jag till det i artikeln med källor/källa självklart.)

*WeighPull, en sport vart hunden drar vikter bakom sig som ska vara x gånger mera än hunden vikt, des tyngre den är des flera poäng får man. Läs mera på Swedish Working Bulldog Association.

Jag övervägde att göra en sådan här lite mini-serie på träning med hund omkring de mest allmänna problem. Jag kommer då, som i denna artikel, beskriva varför det är bra att få bort det oönskade beteende och ett möjligt sätt att göra det på. Kom gärna med förslag på vad ni vill läsa om. Nästa blir dock nog "Problem med hälsningen - Rädd eller överdrivet intresserad av människor"

(Bild från: https://varrottweiler.wordpress.com/2011/09/24/hunden-drar-i-koppel-vad-gora/ )